Gogosari in otet la rece – fara fierbere si conservanti

Te rugam sa astepti...
Timp de preparare
45 min
Dificultate
usor
Portii
10 persoane
Servire
Neprecizat
Postat de:
Postat in:
10 frunze
Dafin
2 linguri
Piper boabe
3 linguri
Sare neoidata muraturi
750 grame
Zahar
1 L
Otet din vin alb 9%
5 kilograme
Gogosari
Gogosari in otet la rece – fara fierbere si conservanti

Recomandari, trucuri, secrete pentru reteta de gogosari in otet pentru iarna

  • Procura ingrediente sanatoase de la mici producatori locali – vezi AICI
  • Masoara rapid ingredientele folosind tabelul de AICI
  • Se aleg gogosari frumosi, proaspeti si fara pete. Daca exista zone cu pete, acestea se indeparteaza.
  • Cantitatea de gogosari specificata in reteta este cantarita inainte ca gogosarii sa fie curatati.
  • Se foloseste otet alimentar din vin alb (9 grade) (9%).
  • Hreanul se adauga pentru a pastra gogosarii tari.
  • Se folosesc, dupa preferinta, boabe de mustar, frunze de telina.
  • Se foloseste sare neiodata pentru muraturi, intrucat sarea cu iod poate distruge bacteriile responsabile pentru fermentarea si murarea legumelor.
  • Se poate inlocui zaharul cu sirop de agave sau miere. (100 de grame de zahar se inlocuiesc cu 125 de grame de miere. Cantitatea de lichid din reteta se reduce cu o lingura, pentru fiecare 100 de grame de zahar inlocuit cu miere.)
  • Gogosarii in otet se plaseaza in mod ideal in borcane mici, sterilizate, ca sa poata fi consumati imediat dupa deschidere.
  • Gogosarii in otet se vor pastra in loc intunecos si racoros, rezistand cu bine cateva luni.
  • Din cantitatile specificate in reteta, vor iesi aproximativ aproximativ 10-12 borcane de 720 ml sau 20-24 de borcane de 370 de ml .

De ce sa pregatim reteta de gogosari in otet la rece?

  • Aceata reteta este minunata prin faptul ca nu necesita fierbere si adaugare de conservanti. Astfel, gogosarii in otet la rece sunt o alegere sanatoasa, deoarece pastreaza vitaminele si mineralele gogosarilor.
  • Gogosarii sunt bogati in vitamina C, vitamina A, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu, magneziu si fier.
  • Sarea neiodata folosita in aceasta reteta este obtinuta din salina. Ea nu contine iod, dar are o concentratie mare de minerale esentiale, precum magneziul si potasiul.

Esti in grupul „Mananca sanatos – Sanatate pentru corp si creier”? 

  • Daca inca nu esti in grup, da click aici si alatura-te celei mai mari comunitati din Romania preocupate de alimentatia sanatoasa: Mananca sanatos – Sanatate pentru corp si creier | Facebook
  • Iar daca gatesti acesta reteta de gogosari in otet la rece, mandreste-te in grup, plasand imagini cu ceea ce ai pregatit.

Alte retete asemanatoare care te-ar putea interesa:

Daca doresti o alta reteta, verifica CUPRINSUL sau foloseste motorul de cautare din site. 

  1. Se curata de seminte gogosarii si se taie in sferturi. Se plaseaza toti intr-un lighean incapator.
  2. Intr-un vas se amesteca otetul cu zaharul si sarea. Se adauga piperul si frunzele de dafin. Se amesteca pentru dizolvarea zaharului si a sarii.
  3. Solutia obtinuta se toarna peste gogosarii curatati si se lasa 24 de ore, pentru ca gogosarii sa isi lasa zeama. Se amesteca de cateva ori.
  4. A doua zi gogosarii se plaseaza in borcane sterilizate, adaugandu-se deasupra zeama lasata peste noapte. Se adauga in borcane, optional, boabe de mustar, frunze de telina. Apoi se pun capacele si se dau in camara.

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!