
Cele 5 criterii ale alimentatiei sanatoase
O alimentatie sanatoasa trebuie sa respecte urmatoarele 5 criterii:
- Adecvata (sa aduca nutrienti esentiali, fibre si energie in cantitati suficiente pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corpului)
- Echilibrata (sa respecte proportiile ideale ale nutrientilor)
- Controlata caloric (sa aduca un aport energetic care sa corespunda nevoilor metabolice, asigurand controlul greutatii corporale)
- Moderata (sa evite excesele alimentare precum sare, zahar, grasimi sau alte componente)
- Variata (sa evite consumarea zilnica a unui anumit aliment pe perioade lungi de timp, chiar daca acesta este inalt nutritiv)
Nutrientii bazali
Exista 6 tipuri de nutrienti esentiali pentru supravietuire: proteine, carbohidrati, lipide, vitamine, minerale, apa.
Acesti nutrienti esentiali sunt impartiti in 2 clase:
1.Macronutrienti
- proteine, carbohidrati, lipide – avem nevoie de acestea in cantitati mari. Ele ofera corpului energie (masurata in kilocalorii sau kilojouli)
- apa
2.Micronutrienti
Grupele principale de alimente
Alimentele sunt grupate dupa functiile principale ale nutrientilor cheie. Astfel, majoritatea alimentelor sunt plasate in una din urmatoarele categorii:
- energie (carbohidrati)
- crestere (proteine)
- reparare (proteine)
- asigurare a unui metabolism sanatos (vegetale)