Rolul vitaminelor B in functionarea sistemului nervos

Vitamina B

Stii ce rol important au vitaminele din grupul B in functionarea sistemului nervos?

Vitaminele din grupul B au un rol major in activitatea sistemului nervos. Majoritatea bolilor cauzate de deficitul de vitamine din grupul B afecteaza puternic psihicul, dispozitia, memoria, ca si nivelurile de energie si abilitatea de a face fata stresului.

Vitamina B1 (tiamina)
Contribuie la conversia glucidelor simple in energie. La nivel cerebral, glucoza este singura sursa de energie, de aceea hipoglicemia determina ameteala si iritabilitate.
Doza recomandata: 25 mg zilnic

Vitamina B3 (niacina)
Deficitul extrem de vitamina B3 determina psihoza si dementa. Deficitele moderate pot determina variante mai usoare ale acestor simptome psihice. Doza recomandata: 40-100 mg zilnic

Vitamina B5 ( acidul pantotenic)
Vitamina B5 este un catalizator sau facilitator in producerea neurotransmitatorilor si a hormonilor implicati in starea „lupta sau fugi”, cea care e in stransa legatura cu atacurile de panica. Deficitul conduce la astenie, depresie si dificultatea de a face fata stresului.
Doza recomandata: 100-500 mg zilnic

Vitamina B6 (piridoxina)
Vitamina B6 este un cofactor in transformarea aminoacidului triptofan in serotonina. E scazuta de contraceptivele orale, iar studiile arata ca suplimentarea de B la femeile care iau contraceptive ajuta la ameliorarea depresiei. Depresia corelata cu sindromul premenstrual a fost corelata similar cu niveluri scazute de B6 si se amelioreaza prin suplimentarea acestei vitamine.
Doza recomandata: 20-50 mg zilnic

Vitamina B12
Vitamina B12 este deficitara la 12-14% din indivizii deprimati. Deficitul de B12 e cel mai probabil sa fie o cauza a depresiei la persoanele in varsta, care nu absorb bine nutrientul. Persoanele in varsta care par sa sufere de boala Alzheimer raspund remarcabil de bine la o serie injectabila de B12 si acid folic, cu o crestere a capacitatii de memorie, de gandire si o imbunatatire evidenta a dispozitiei.
Doza recomandata: 500-1000mg zilnic

Scrie-ne in comentarii!

Te rugam sa astepti...
Etichete: ,

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!

%d