Vitamine

vitamine

Vitaminele sunt substante organice (de provenienta vegetala sau animala), de care organismul uman are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.

In mod obisnuit, in urma unei alimentatii sanatoase si variate, primim zilnic un aport de vitamine suficient. Organismul nostru poate sintetiza vitaminele D si K.

Daca navighezi de pe mobil, roteste-l la orizontala, pentru a vizualiza corect tabelul de mai jos. Plaseaza degetul pe ecran si misca stanga-dreapta, pentru a vedea toate coloanele tabelului.

VitaminaDenumire
chimica
Conversie
UI - mg
Valori de referintaDenumire
terapeutica
SolubilitateSupradozaNecesar minim
zilnic mediu
Deficienta - BoalaSurse
Vitamina Aretinol
betacaroten
retinol 1UI = 0,3 mcg
betacaroten 1 UI = 0,6 mcg
250 - 1100 µg/L antixeroftalmicaliposolubila25.000 UI620 µgorbire de noapte
keratomalacie
Vitamina B1tiamina20 - 100 ng/mL
˂49 µg/L
-hidrosolubila-1 mgberiberi
Vitamina B2 (G)riboflavina75 - 300 ng/mL -hidrosolubila-1,1 mgariboflavinoza
Vitamina B3 (PP)niacinaantipelagrahidrosolubila2500 mg12 mgpelagra
Vitamina B5acid pantotenic-hidrosolubila--paresteziaza
Vitamina B6piridoxina4,6 - 18,8 µg/L -hidrosolubila400 mg1,1 mg
Vitamina B7 (H)biotina-hidrosolubila-30 µg
Vitamina B9acid folic-hidrosolubila1000 µg320 µg
Vitamina B12cianocobalamina239 - 932 pg / mL-hidrosolubila-2 µganemie
Vitamina Cacid ascorbicantiscorbuticahidrosolubila-75 mgscorbut
Vitamina D1lamisterol1 µg = 40 UI
30-55.5 ng/mLantirahiticaliposolubila50000 UI2 µgrahitism
Vitamina D2ergocalciferol1 µg = 40 UI30-55.5 ng/mLantirahiticaliposolubila50000 UI2 µgrahitism
Vitamina D3colecalciferol1 µg = 40 UI
1 UI = 0,025 mcg
30-55.5 ng/mLantirahiticaliposolubila50000 UI2 µgrahitism
Vitamina D4dihidrotachisterol,
7 dehidrositosterol
1 µg= 40 UI30-55.5 ng/mLantirahiticaliposolubila50000 UI2 µgrahitism
Vitamina Ed-alfa-tocoferol
dl-alfa-tocoferol
1 UI = 0,67 mg
1 UI = 0,9 mg
9,4 - 15 mg/L antisterilitateliposolubila50000 UI12 mg
Vitamina Knaftoquinonaantihemoragicaliposolubila-75 µg

Absorbtie:

  • Vitaminele liposolubile se absorb pasiv (fara consum energetic) din intestin impreuna cu lipidele si se elimina prin materiile fecale.
  • Vitaminele hidrosolubile se absorb din intestin pasiv sau activ (cu consum energetic) si se elimina prin urina.

Surse de vitamine :

  • Carne : vitamina B1, B2, B6, B12, B3 (niacin), B5 (acid pantotenic), B7 (biotina)
  • Viscere : vitamina A, D, K, B1 (ficat porc), B12, acid folic, B3 (niacin), B5 (rinichi), B7 (biotina)
  • Peste : vitamina D, B3 (niacin), B5 (somon), acid folic
  • Lapte : vitamina A, D, E, B2 , B6, B12, B3 (niacin), B7 (biotina)
  • Ou : vitamina A, D, E, B2, B12, acid folic, B3 (niacin), B7 (biotina)
  • Ciuperci : B7 (biotina)
  • Piine si cereale : vitamina B1, B2, B6, B3 (niacin)
  • Uleiuri vegetale : vitamina E, K,
  • Vegetale cu frunze verzi : vitamina A, B2, acid folic
  • Legume : vitamina B1 (cartof), B6, B3 (niacin), vitamina C (cartof, rosii)
  • Fructe : vitamina A (mere, piersici), B7 (biotina) (banane, grapefruit, pepene, capsuni), vitamina C (citrice, capsuni, ananas, kiwi)
  • Nuci : vitamina E

Clasificarea vitaminelor :

  • liposolubile
  • hidrosolubile
  • factori alimentari „vitamin-like”

Factorii alimentari „vitamin-like” au caracteristici similare cu vitaminele, dar nu intrunesc toate criteriile de vitamine : pot fi sintetizati de organism, pot fi esentiali pentru anumite perioade ale dezvoltarii organismului.
Factorii alimentari „vitamin-like” sunt : carnitina, colina, mioinoziotol, ubiquinone (coenzima Q10), bioflavonoidele.

https://www.cdt-babes.ro/articole/rolul-vitaminelor-in-organism.php

A (retinol)

B1 (tiamina)

B2 (riboflavina)

B3 (niacina)

B5 (acid pantotenic)

B6 (piridoxina)

B7 (biotina)

B9 (acid folic)

B12 (cianocobalamina)

C (acid ascorbic)

D1-D4

E (tocoferol)

K (naftoquinona)

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!

%d