Urzica

urzica

Denumire stiintifica

Latina: urtica dioica

Denumirea provine de la faptul ca acidul formic emanat de frunze provoaca in contact cu pielea urticarie (inflamatie insotita de usturime si mancarime).

Raspandire / Areal

Planta erbacee care creste in zone cultivate sau necultivate (gradini, islazuri, pe langa santuri, drumuri, ape, in paduri sau pe locurile grase unde au fost stane de oi.)

Precautii

Trebuie respectate urmatoarele precautii:

  • culegerea urzicilor se face cu purtare de manusi si imbracaminte care sa previna contactul urzicilor cu pielea.
  • nu se folosesc urzicile mature, intrucat acestea contin toxine care pot rezista la fierbere si pot irita pielea, mucoasa gastrica si cea urinara

Contraindicatii

Consumul de urzici este contraindicat:

  • copiilor sub 2 ani
  • femeilor insarcinate sau care alapteaza

Preparate

infuzie de urzici

tinctura de urzici

Indicatii

Consumul urzicilor si al preparatelor din urzica este indicat in urmatoarele cazuri:

  • afectiuni metabolice
  • afectiuni reumatismale
  • litiaza renala
  • hipertrofie beningna de prostata
  • afectiuni alergice (ex: rinita alergica)

Compozitie

Urzica conţine substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, saruri minerale.

De asemenea, urzicile contin histamina, urme de acid formic si o toxina inca incomplet identificata care provoaca efectul urticant la nivelul pielii.

Scrie-ne in comentarii!

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Lasă un răspuns

Nota Comentariile de pe acest site reflecta viziunile autorilor acestora si nu in mod necesar ale administratorului site-ului. Membrii sunt incurajati sa se abtina de la comportamente indezirabile si comentarii injurioase. Ne rezervam dreptul de a sterge oricand orice comentariu, fara instiintare si explicatii.

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt insemnate cu *

*
*

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!