Ciorba radauteana

Te rugam sa astepti...
Timp de preparare
15 min
Timp de gatire
60 min
Dificultate
mediu
Portii
8 persoane
Servire
Pranz
Postat de:
Postat in:
1 lingurita
Piper boabe
3 lingurite
Sare
4 litri
Apa
4 catei
Usturoi
2 linguri
Otet
3 linguri
Faina
3 bucati
Galbenusuri
300 mililitri
Smantana
1 bucata
Ceapa
1 bucata
Ardei capia
1 bucata
Telina
2 radacini
Pastarnac
2 radacini
Patrunjel
2 radacini
Morcov
1 bucata
Pui
Ciorba radauteana

Recomandari, trucuri secrete

  • masoara rapid ingredientele folosind tabelul de AICI
  • ciorba radauteana se serveste fierbinte, alaturi de paine proaspata sau prajita si ardei iute (optional)
  • la servire, se adauga dupa gust otet si smantana (unele persoane acresc ciorba cu otet direct in oala, dar astfel exista riscul de a se oteti pe parcurs, daca nu e consumata integral intreaga cantitate)
  • pentru a evita branzirea sosului de smantana in momentul adaugarii in ciorba, acesta trebuie amestecat inainte cu cateva polonice din zeama fierbinte
  • carnea se fierbe cu tot cu os, pentru a da un gust mai bun ciorbei
  • radacinoasele colorate dau o culoare mai frumoasa ciorbei (morcov, ardei capia)
  1. Carnea portionata de pui (pulpe, aripi, piept, spate) se pune la fiert in apa rece cu sare la foc mare. Se va curata periodic spuma din momentul in care incepe sa se formeze. (aproximativ 15 minute).
  2. In acest timp se spala si curata zarzavatul (morcovul, radacina de patrunjel, pastarnacul, telina, ceapa, ardeiul). Se vor adauga in apa in care fierbe carnea (atunci cand nu se mai face spuma) intregi sau taiate in doua. Focul se da la mediu si oala se acopera cu un capac. Vor fierbe aproximativ 45 de minute.
  3. Dupa fierberea carnii si a legumelor se strecoara totul printr-o sita cu ochiuri mari. Lichidul se reintoarce in oala (alaturi de inca 1 litru de apa care sa refaca lichidul evaporat), iar legumele si boabele de piper raman in sita, lasandu-le la racorit aproximativ 10 minute.
  4. Dupa ce carnea se racoreste, se dezoseaza cu mana si se separa in bucati sau fascicule potrivite, indepartandu-se pielea. Se adauga in apa care au fiert, dandu-se focul la mic si lasandu-se sa dea inca 2-3 clocote.
  5. In mod firesc legumele nu se adauga in ciorba radauteana, ele avand doar rostul de a-i da gust. (Aceste legume fierte pot fi folosite pentru alte preparate - de exemplu, salata boeuf). Cu toate acestea, unele persoane prefera sa le paseze sau sa le taie cubulete (in intregime sau doar o parte din ele) , dupa care sa le adauge alaturi de carne in ciorba.
  6. Se amesteca intr-un castron pana la omogenizare smantana cu galbenusurile, faina si cateii de usturoi zdrobiti fin. Peste acest amestec se toarna treptat 2-3 polonice din zeama in care fierbe carnea, amestecand. Astfel, vom ridica treptat temperatura sosului de smantana, iar atunci cand il vom adauga in ciorba, pe foc, riscul de a se taia sau branzi va fi redus.
  7. Optional se poate adauga deasupra patrunjel verde, tocat.
  8. Pofta mare! Scrie in comentarii cum gatesti tu ciorba radauteana, ce trucuri si secrete folosesti.

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!