Bors umplut in casa, fara huste

Te rugam sa astepti...
Timp de preparare
15 min
Timp de gatire
20 min
Dificultate
usor
Portii
4 persoane
Servire
Neprecizat
Postat de:
Postat in:
1 ceasca
Visin
1 felie
Paine prajita
15 grame
Zahar
150 grame
Malai
150 grame
Tarate de grau
5 litri
Apa
Bors umplut in casa, fara huste

Recomandari, trucuri, secrete

  • Masoara rapid ingredientele folosind tabelul de AICI
  • Se foloseste malai de porumb luat de la tarani, nu din comert.
  • Se foloseste o felie de paine bine prajita, (chiar usor arsa). Unele gospodine folosesc drojdie in loc de paine.
  • Zaharul se foloseste optional, pentru accelerarea fermentatiei. Daca nu se foloseste zahar, acrirea borsului va dura mai mult.
  • Apa care se adauga peste amestecul de tarate si malai trebuie sa fie fierbinte, dar sa nu fiarba. (95 grade)
  • Pentru a-i da o culoare roz, se poate adauga o felie de sfecla rosie.
  • Se foloseste pentru acrirea ciorbelor, pentru a face o bautura racoritoare.
  • Din hustile ramase se mai poate face o a doua tura de bors, adaugand si a doua oara apa peste ele ca sa mai iasa inca o tura de bors acru.
  • Borsul traditional se face in putina de lemn sau in vase ceramice cu gatul mai inalt (ca niste ulcioare).
  • Procesul de fermentatie al borsului este direct proportional cu temperatura ambianta. Daca este mai racoare acesta poate dura si 4-5 zile.
  • Se adauga din nou zahar (optional), cimbru, leustean, frunze de visin. Dupa ce se acreste si de aceasta data se procedeaza ca mai sus (adica se filtreaza si se imbuteliaza), jumatate din husti se trec intr-un borcan si se tin la frigider. Cei care au beciuri, pivnite reci, pot tine hustile si acolo.Asa arata tura a doua de bors: https://savoriurbane.com/cum-se-umple-borsul-de-casa-reteta-traditionala-veche/
  1. Taratele, malaiul si zaharul se pun intr-un bol si se umezesc usor cu 500 ml de apa calduta (40 grade). Se amesteca bine pana se omogenizeaza si apoi se acopera cu o folie ca sa nu se usuce si se lasa deoparte.
  2. Se pun la fiert 5 litri apa.
  3. Intr-un borcan de 5 litri se pune amestecul de tarate cu malai, impreuna cu crengutele de cimbru, felia de paine prajita, leusteanul, crengutele de visin.
  4. Cand apa a fiert, se stinge focul si se lasa 5 minute la racorit, pentru a-i scadea usor temperatura sub cea de fierbere. E ideala o temperatura de 95 de grade.
  5. Borcanul se aseaza pe o tava metalica pentru ca acesta sa preia caldura si sa nu permita borcanului sa crape. Se toarna treptat (in 2-3 transe) apa fierbinte in borcan cu ajutorul unei palnii. Se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se acopera cu o farfurie, se inveleste intr-o patura groasa si se lasa la un loc caldut 1-3 zile.
  6. Dupa ce s-a acrit, borsul se strecoara cu grija intr-un bol sau o oala.
  7. Pofta mare! Scrie in comentarii cum prepari tu borsul de casa, ce trucuri si secrete folosesti.

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Lasă un răspuns

Nota Comentariile de pe acest site reflecta viziunile autorilor acestora si nu in mod necesar ale administratorului site-ului. Membrii sunt incurajati sa se abtina de la comportamente indezirabile si comentarii injurioase. Ne rezervam dreptul de a sterge oricand orice comentariu, fara instiintare si explicatii.

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt insemnate cu *

*
*

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!