Bors de pui taranesc cu zdrente de ou

Te rugam sa astepti...
Timp de preparare
20 min
Timp de gatire
60 min
Dificultate
mediu
Portii
6 persoane
Servire
Pranz
Postat de:
Postat in:
3 litri
Apa
3 lingurite
Sare
10 fire
Leustean
500 mililitri
Bors
2 bucati
Oua
1 bucata
Ardei gras alb
1 bucata
Ceapa
1 felie
Telina
1 bucata
Pastarnac
1 bucata
Patrunjel
2 bucati
Morcovi
3 bucati
Rosii
7 bucati
Spinari de pui
Bors de pui taranesc cu zdrente de ou

Recomandari, trucuri, secrete

  • Masoara rapid ingredientele folosind tabelul de AICI
  • Se foloseste carne de pasare de curte, sanatoasa.
  • Carnea pentru bors se pune intotdeauna la fiert in apa rece, pentru ca proteinele si sarurile minerale din carne sa treaca in apa. (In cazul in care carnea se pune in apa clocotita, acestea raman in carne.)
  • La borsuri se foloseste carne cu os (spinari, aripi, pulpe), intrucat oasele dau un gust bun.
  • Carnea se fiarbe pana cand se desprinde usor de pe os.
  • Ardeiul se adauga mai tarziu, intrucat are un timp de fierbere mai mic decat al radacinoaselor.
  • Se drege cu ou batut (zdrente), care se adauga treptat, amestecand mereu la foc mic.
  • Borsul pentru inacrit se da in cateva clocote separat, inainte de a se adauga in oala mare cu bors, pentru a avea aceiasi temperatura.
  • Rosiile, sucul de rosii sau bulionul se adauga spre final, intrucat intareste legumele. Daca ar fi puse mai devreme, timpii de fierbere ai legumelor ar fi mai mari, ceea ce ar duce la distrugerea vitaminelor.
  • Borsul se serveste fierbinte, cu leustean verde tocat deasupra. Se poate adauga smantana, dupa preferinta.

Timpi de fierbere a ingredientelor:

  • carne pui: 35 minute (daca e din comert), 60 minute (daca e de tara)
  • radacinoase, ceapa: 20 minute
  • ardei: 10 minute
  • rosii: 10 minute

Stiai ca …

  • exista o deosebire intre ciorba si bors? Borsul se acreste cu bors, iar ciorba se acreste cu rosii, zeama de varza, suc de corcoduse, de zarzar, de lamaie etc.
  • orice bors taranesc se drege cu ou?
  1. Carnea de pui se spala si se pune la fiert. Se spumuieste pe masura ce se formeaza spuma. .
  2. Se spala, se curata si se taie ceapa, radacinoasele (morcovii, patrunjelul, pastrarnacul, telina), ardeiul, rosiile si cartofii. Ceapa, ardeii, rosiile si radacinoasele se taie cubulete. Cartofii se taie de dimensiunea unghiei de la degetul mare de la picior.
  3. Cand carnea este fiarta (dupa 30-60 de minute, ) se scoate si se lasa la racit.
  4. Ceapa, morcovul, pastarnacul, patrunjelul si telina taiate cubulete se adauga in oala cu apa in care a fiert carnea si se lasa sa fiarba de 20 minute. Dupa acest interval se adauga ardeiul taiat cubulete si se lasa la fiert 10 minute.
  5. In acest timp, carnea racita se desprinde de pe oase, se desface in fasii / bucati. Apoi se adauga in bors, dupa ce legumele au fiert.
  6. Separat, borsul cu care inacrim ciorba se pune intr-o oala si se pune pe foc, sa dea cateva clocote. Apoi se adauga in oala cu carne si legume si se lasa sa fiarba impreuna 5 minute.
  7. Apoi se adauga rosiile tocate si se mai lasa sa fiarba 10 minute. Se potriveste de gust cu sare. Apoi se opreste focul si se lasa 5 minute.
  8. Se bat ouale cu un praf de sare si apoi se adauga in bors in fir subtire, amestecand mereu.
  9. La final se adauga leusteanul tocat.
  10. Pofta mare! Scrie in comentarii cum prepari tu borsul de pui taranesc cu zdrente de ou, ce trucuri si secrete folosesti.

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!