Painea pustniceasca

painea pustniceasca

Painea pustniceasca se mai numeste si painea harica, painea linistii sau „medicamentul calugarilor”.

Se spune ca acei calugari care nu mancau aceasta paine, fie nu puteau ramane multa vreme in pustnicie, fie slabeau mai inainte de vreme si se imbolnaveau. Odata cu trecerea timpului, ea a fost inlocuita cu painea alba, coapta pe vatra si cu multe alte produse noi, ceea ce a facut ca pustnicii si calugarii sa inceapa sa isi piarda sanatatea trupului.

Painea pustniceasca este un aliment care reprezinta baza unui regim alimentar sanatos, care asigura o viata indelunga si sanatoasa.

Se considera ca aceasta paine contine numeroase vitamine si aduce o ameliorare indeosebi in bolile psihice si in potolirea patimilor. Contribuie la curatarea colonului, echilibreaza nivelul glicemic, si fereste organismul de numeroase boli.

Prepararea sa nu solicita mult timp, nici foc, dar hraneste suficient si sanatos (este hrana vie). Prin prajire, coacere sau fierbere, mineralele si vitaminele din hrana noastra se distrug, iar lipsa lor din alimentatie ne afecteaza sanatatea.

Se spune ca dupa 60 de zile de tratament cu paine pustniceasca si hrana nepreparata termic, toate toxinele din corp se elimina si orice boala (chiar incurabila) este invinsa. Ea se consuma mai ales in timpul postului si al perioadelor de rugaciune.

Painea se face din faina integrala de grau (proaspat macinata) si apa. Coca obtinuta trebuie sa fie tare. Se lasa la dospit intr-un loc uscat si cald 7-8 ore, la o temperatura de maxim 30 grade celsius. Se consuma dupa ce s-a uscat 10-12 ore.

In cartea sa „Taina hranei. Radacinile medicinii isihaste”, parintele Ghelasie indeamna: “Cei bolnavi, daca mai vreti sanatate, luati aminte. Cerealele sunt baza hranei. Siliti-va sa recastigati hrana din cereale si veti redescoperi ce inseamna adevarata mancare. Incepeti cu grau macinat casnic integral, fara cernere si fara falsificari de preparatie. Folositi apoi toate cerealele: ovaz, secara, porumb, orz, hrisca, mei, orez”. “Cerealele fierte sunt acide-vatamatoare, pe cand cele crude sunt neutre-alcaline constructive”.

Scrie-ne in comentarii!

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!

%d