- Cele mai gustoase legume pentru ciorbe si supe sunt radacinoasele albe si portocalii: telina, pastarnac, radacina de patrunjel, morcov. Alaturi de acestea, gust bun dau ceapa si verdeturile.
- Radacinoasele si ceapa tinute la frigider cu o ora inainte de prepararea supei sau a ciorbei isi pastreaza mai bine aroma.
- Morcovul da un gust mai bun, daca este calit cu o lingura de ulei mai inainte de a fi adaugat in ciorba sau supa.
- Rosiile proaspete se adauga la final, cu 10 minute inainte de a opri focul, dupa ce au fiert celelalte legume.
- Ierburile aromatice uscate se adauga de la inceput, daca vrem sa lase toata aroma.
- Orezul si pastele fainoase se fierb cateva minute (3-6), inainte de a se adauga in ciorba sau supa.
- Pentru ca ciorba cu taietei de casa sa nu fie tulbure, taieteii se vor scufunda pentru 1 minut in apa fierbinte, apoi se vor scoate cu o strecuratoare, dupa care se vor arunca in ciorba si se vor fierbe.
- Galustele se arunca in apa clocotita. Sunt fierte atunci cand se ridica la suprafata.
- Verdeturile tocate marunt (plus o lingurita de telina rasa) se adauga dupa stingerea focului si se acopera cu capacul. Astfel se vor pastra mai bine vitaminele si aroma.
- In ciorba de cartofi, legumele murate (castravetii murati, varza murata) se vor adauga spre sfarsitul fierberii, astfel cartofii nu se vor rasfierbe.
- O combinatie care imita VEGETA este urmatoarea: 1 morcov ras, cativa catei de usturoi taiati marunt, putin piper.
- Sarea se pune in ciorba de peste de la inceput, in cea de vita cu jumatate de ora inainte de final, iar in cea de ciuperci, inainte de a stinge focul.
- Ciorba din varza murata se va sara dupa ce fierbe varza, pentru a nu iesi prea sarata.
- Daca supa sau ciorba este prea sarata, se adauga un cartof intreg curatat de coaja si se fierbe 3 minute. Va absorbi sarea.
- Pentru a obtine o supa clara, dupa racorirea completa, se adauga un morcov ras, amestecat cu 2 albusuri de ou batute spuma. Supa se pune iar la foc mic. Albusul se va coagula, iar morcovul ras va aduna toate impuritatile. Se aduna cu spumiera albusul si se strecoara supa.
- Daca spuma a dat in clocot si s-a lasat la fund, atunci in ciorba sau supa se va turna putina apa rece.
- Pentru a obtine o supa mai consistenta, se framanta 1 lingura de unt rece cu 2 linguri de faina si se adauga acest amestec faramitat bine in oala cu supa calda. Se amesteca bine pana la dizolvare.
- Pentru a pastra ciorba sau supa limpede, la inceput se va prepara la un foc mare. Imediat ce da in clocot, se va indeparta spuma, focul se va face mic si se va fierbe in continuare.
- Carnea de pui se fierbe moderat, niciodata in clocote, intrucat devine atoasa.
- Ciorba sau supa va avea o aroma si o nuanta aurie, daca morcovul, patrunjelul, telina, ceapa se vor taia in doua, se vor rumeni in tigaie pe o parte, apoi se vor pune in cratita.
- Ciorbele si supele de carne vor fi mult mai gustoase si sanatoase, daca se pun la fiert si oase.
- Carnea cu os se pune pe foc in apa rece si se fierbe la foc mic pana la 8 ore. La foc mare, continutul de pe fundul oalei se arde, iar lichidul se evapora.
- Pentru a scurta timpul de fierbere al carnii se foloseste oala sub presiune. Carnea se acopera cu apa si se pune capacul cu supapa deschisa. Se va fierbe la foc mare, pana cand scoate un fasait sau suierat puternic. In acel moment se inchide supapa, sa da focul la mic si se mai fierbe cat e nevoie. La final, oala se ia de pe aragaz si se muta in chiuveta. Se lasa apa rece sa curga peste capac cateva minute, dupa care se deschide supapa si apoi capacul.
- Acrirea ciorbei se poate face cu otet din mere, bors, suc de rosii sau zeama de varza. Agentul de acrire se adauga la ultimul clocot.
- Pe langa sare si piper, ciorbele au o savoare nemaipomenita daca se adauga cimbru, chimen, coriandru sau oregano.
- Cele mai bune frunze proaspete pentru ciorba sunt cele de leustean, tarhon, busuioc, patrunjel sau marar. Acestea din urma se toaca foarte marunt si se pun chiar inainte de stingerea focului.
- Pentru a obtine o ciorba de culoare aurie, ceapa se caleste cu o lingura de boia. Dupa caramelizare se stinge cu apa.
- Legumele nu se lasa sa fiarba excesiv, intrucat isi pierd calitatile nutritive. De aceea se adauga la sfarsit.
- Ca la orice fel de mancare, trebuie folosite doar ingrediente de calitate (legume bio, legume de la comercianti autohtoni).
- La calirea legumelor care se adauga in ciorba se foloseste cat mai putin ulei, pentru ca la temperaturi inalte, uleiul de floarea soarelui este nociv.
- Legumele trebuie fierte minimal, cat sa fie moi la mestecat. Se fierb mai intai legumele care fierb mai greu (cartofi, morcovi, telina, pastarnac, radacina de patrunjel, ceapa) iar atunci cand sunt fierte partial se adauga restul legumelor maruntite (ardei, rosii). Zarzavaturile se adauga la final.
Categorii: Fără categorie
Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.
Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.