Unitati de masura folosite la prepararea bauturilor de fructe si legume

Pentru ca o bautura de legume sau fructe sa fie reusita, la obtinerea ei trebuie sa se respecte cu strictete:

  • cantitatile de produse indicate in retete
  • modul si timpul de prelucrare a acestora
  • intervalul de timp pana la consum

Dozarea

Dozarea corecta a produselor ce intra in componenta unei retete se face cu cantarul de bucatarie si cu paharul gradat. In lipsa acestora, se pot folosi drept unitati de masura paharul de apa, lingura, lingurita. In tabelul de mai jos prezentam echivalenta unor produse intrebuintate mai frecvent la prepararea bauturilor din legume, in grame sau mililitri.

ProdusPahar 200 mlLingura Lingurita 1 bucata in medie
Amidon de cartofi150 g30 g10 g-
Apa200 ml18 ml5 ml-
Castraveti---100 g
Capsuni120 g25 g--
Ceapa---75 g
Coacaze130 g30 g--
Cuisoare--4 g-
Frisca200 ml25 g10 g-
Lapte200 ml20 ml5 ml-
Mere---100 g
Morcovi---75 g
Nuci pisate100 g20 g6 g-
Radacina patrunjel---50 g
Radacina telina---100 g
Rosii---75 g
Smantana210 g25 g10 g-
Stafide155 g25 g77 g-
Varza---1500 g
Visine150 g30 g--
Zahar pudra140 g25 g10 g-
Zahar tos180 g25 g10 g-
Zmeura110 g20 g--

Dozarea corecta a verdeturilor si a unor ingrediente (sare, zahar, piper, etc.) este foarte importanta pentru gustul bauturilor. Adaugarea unor cantitati prea mari de zahar, sare, piper, struca gustul bauturii. Prea multa verdeata denatureaza aroma si gustul specific bauturii respective. De asemenea, daca verdeturile sunt puse in bauturi cu mult timp inainte de a fi servite, ele ii imprima un gust ierbos sau chiar amar.

Omogenizarea

Pentru a obtine bauturi placute la gust, componentele nu trebuie sa fie numai corect dozate, ci si bine omogenizate prin amestecare.

Unele bauturi, care necesita doar amestecarea simpla a componentelor, se pot prepara intr-un pahar inalt de sticla, omogenizandu-le cu ajutorul unei lingurite cu coada lunga.

Bauturile la care omogenizarea trebuie sa fie mai mare se pregatesc intr-unul din urmatoarele moduri:

  • componentele se pun intr-un castron si se bat cu telul
  • componentele se pun intr-o sticla, care se inchide si se agita puternic, cu ambele maini, pana la obtinerea spumei
  • componentele se introduc intr-un mixer care permite o preparare rapida, cu obtinerea unei spume abundente si persistente

Bauturile care se servesc racite si bine omogenizate, mai cu seama cele de tip cocteil, se pot obtine astfel:

  • componentele se racesc in prealabil la frigider. In momentul folosirii lor ele se introduc intr-o sticla, care se inchide si se agita puternic cu ambele maini, pentru omogenizare si spumare.
  • Intr-un shaker se introduc cuburi de gheata si se lasa pana se pregatesc componentele necesare, dar nu mai mult de 10 minute. Se scurge apoi apa formata prin topirea ghetii, se introduc componentele respective in shaker, se inchide si se agita energic, cu ambele maini, pana la obtinerea spumei.

Bauturile astfel preparate in shaker sunt bine racite, omogenizate, cu spuma fina si abundenta. Folosirea shakerului e indicata mai ales in cazul bauturilor care au in componenta lor oua, zahar, miere, siropuri, frisca, etc. E indicat ca in timpul folosirii, shakerul sa fie infasurat intr-un servet curat, pentru a evita incalzirea acestuia in contact cu mana.

Te rugam sa astepti...
Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!