Maia vesnica

Te rugam sa astepti...
Dificultate
usor
Portii
1 persoane
Servire
Neprecizat
Postat de:
Postat in:
100 grame
Faina secara
100 mililitri
Apa
Maia vesnica

Recomandari, trucuri, secrete

  • Maiaua este un agent de fermentare si dospire care contine faina si apa. Spre deosebire de drojdia de la magazin, care conține drojdie Saccharomyces cerevisiae, maiaua contine doua tipuri de drojdie salbatica, anume Saccharomyces exiguus sCandida milleri.
  • Se foloseste faina de secara, care este mult mai bogata in nutrienti decat faina alba.
  • Maiaua se obtine in urma unui proces de fermentare.
  • Maiaua obtinuta astfel nu mucegaieste, nu se usuca si poate fi folosita de multe ori daca este corect „hranita”. (A hrani maiaua inseamna a adauga zilnic faina de secara si apa calduta.)
  • Pentru preparare e nevoie de un borcan de 2 litri.
  • Din momentul in care este gata, daca maiaua nu e folosita des, se poate pastra la frigider, pentru a-i incetini procesul de crestere. Se va hrani o data la 5 zile. Daca este folosita des (1 data la 2 zile), poate fi pastrata in bucatarie si va fi hranita la fiecare 12 ore.
  • Maiaua tinuta la frigider, va fi scoasa si lasata la temperatura camerei timp de 24 de ore inainte de a fi folosita la prepararea painii.
  1. Ziua 1 - Se amesteca bine in borcan faina de secara cu apa incalzita (35 grade) pana se obtine o compozitie de textura smantanii groase. Se lasa 24 de ore in borcanul inchis, la cald. Cand apar primele bule de aer, maiaua a inceput sa fermenteze.
  2. Ziua 2 - Maiaua se hraneste, adaugandu-se 100 grame de faina de secara si 100 mililitri de apa calda. Se amesteca, se pune capacul si se lasa la loc cald inca 24 de ore.
  3. Ziua 3 - Maiaua incepe sa creasca in volum, numarul de bule de aer e mai ridicat. Se hraneste din nou cu 100 grame de faina de secara si 100 de mililitri de apa calda. Se amesteca, se pune capacul si se pastreaza la loc cald.
  4. Ziua 4 - Maiaua scade in volum, creste in densitate si capata un miros acrisor. In momentul acesta poate fi deja folosita pentru a face paine. Maiaua ramasa se transfera intr-un borcan mai mic, care se acopera cu un capac gaurit, intrucat in acest moment are nevoie si de aer.
  5. Scrie in comentarii ce secrete si trucuri folosesti tu cand prepari maiaua.

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!