- Timp de preparare
- 240 min
- Timp de gatire
- 50 min
- Dificultate
- mediu
- Portii
- 4 persoane
- Servire
- Desert
- Postat de:
- Postat in:
- 24 decembrie 2023
- 15 grame
- Cacao
- 85 grame
- Zahar pudra
- 6 bucati
- Albusuri
- 200 grame
- Nuci
- 2 bucati
- Coaja de portocala
- 1 bucata
- Coaja de lamaie
- 7 grame
- Sare
- 6 bucati
- Galbenusuri
- 240 grame
- Zahar
- 120 grame
- Ulei
- 120 grame
- Unt
- 600 mililitri
- Lapte
- 1200 grame
- Faina
- 60 grame
- Drojdie proaspata
Recomandari, trucuri, secrete pentru reteta de cozonac cu nuca
- procura ingrediente sanatoase de la mici producatori locali – vezi AICI
- se folosesc urmatoarele tipuri de ingrediente: lapte 2.5%, unt 82%, faina 12 % continut proteine
- toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
- drojdia trebuie sa fie in termen de valabilitate, pentru a creste aluatul
- drojdia proaspata poate fi inlocuita cu drojdie uscata (3 grame drojdie proaspata = 1,25 grame drojdie uscata activa = 1 gram drojdie uscata instant)
- timpul recomandat de dospire este de 3 ore, la temperatura de 30 de grade
- cand se impletesc, cozonacii se lasa lejer, pentru a nu crapa la coacere
- cozonacii plasati in forme se lasa sa creasca doar pana isi dubleaza volumul, nu mai mult
- cozonacii se pot pastra mai mult timp fie in caserole de plastic inchise ermetic, fie inveliti in cateva straturi de folie de plastic, fie in punchi inchise bine
- aceasta reteta de cozonac cu nuca se poate face cu umpluturi diverse (mac, rahat, dulceata)
- cozonacii pot fi glazurati in mod divers (cu glazura de migdale, ciocolata, bezea italiana, glazura marshmallow). Glazura de migdale se adauga inainte de a fi dati la cuptor. Celelalte glazuri se aplica dupa scoaterea din cuptor.
Esti in grupul „Mananca sanatos – Sanatate pentru corp si creier”?
- Daca inca nu esti in grup, da click aici si alatura-te celei mai mari comunitati din Romania preocupate de alimentatia sanatoasa: Mananca sanatos – Sanatate pentru corp si creier | Facebook
- Iar daca gatesti acesta reteta de cozonac cu nuca, mandreste-te in grup, plasand imagini cu ceea ce ai pregatit.
- Se dizolva drojdia in 200 ml de lapte. Se adauga 1 lingura de faina si 1 lingura de zahar si se amesteca. Se acopera la suprafata cu o folie de plastic si se lasa 30 de minute pentru activare.
- Se cerne faina. Se incalzeste laptele ramas. Se topeste si se lasa la racit untul.
- In bolul robotului se combina maiaua cu faina, sarea si zaharul. Se adauga galbenusurile si laptele. Se framanta 5 minute.
- Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala. Se mareste viteza cu o pozitie si se framanta 20 de minute, pana se obtine un aluat neted, uniform ca textura si lipicios.
- In cele 20 de minute cat se framanta aluatul, se mixeaza albusul pana cand devine bezea. Se adauga in bezea nuca maruntita, zaharul pudra si cacao. Se amestca.
- Se opreste aparatul, iar aluatul framantat se acopera cu folie de plastic in contact. Se lasa sa se odihneasca 10 minute.
- Dupa 10 minute, peste aluat se adauga in etape amestecul de unt si ulei, la o viteza mica a robotului. (Nu se adauga o alta portie de amestec, pana cand nu este incorporata cea anterioara!) Se framanta 20 de minute, pana cand aluatul devine neted, un pic lipicios.
- Aluatul se transfera intr-un vas uns cu ulei. Se acopera cu folie de plastic la suprafata.
- Se incalzeste cuptorul la 30-40 de grade. Apoi se opreste si se da la dospit aluatul pentru 40 de minute. In acest timp ar trebui sa se tripleze in volum.
- Dupa 40 de minute se scoate din cuptor si se rastoarna pe masa unsa cu ulei.
- Aluatul se intinde cu palmele, intinzandu-se in forma dreptunghiulara, dupa care se impatureste in 3. Se repeta impaturirea de 2 ori, dupa care se mai lasa pe masa 10-15 minute, acoperit cu folie de plastic.
- Aluatul se imparte in 8 parti egale din care se formeaza bile. Se acopera cu folie si se mai lasa 10 minute.
- Fiecare bila se intinde in forma dreptunghiulara. Se adauga umplutura care se intinde uniform pe jumatate de foaie.
- Se ruleaza in forma de sul, dupa care se impletesc de 2-3 ori cate 2 suluri.
- Cozonacii impletiti se pun in tavi si se pun la dospit 60 de minute in cuptorul incalzit la 30-40 de grade.
- Se scot cozonacii din cuptor si se ung cu amestec de galbenus sau lapte sau cu glazura de migdale. In acest timp cuptorul se preincalzeste la 160 de grade.
- Cozonacii se coc 40-50 de minute la 160 de grade, pe nivelul de mijloc al cuptorului.
- Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor, se lasa 5 minute in forme, apoi se scot si pun la racit pe gratarul din bucatarie, lasandu-se cate 5 minute pe fiecare parte.
- Dupa racorire pot fi pudrati cu zahar pudra, pot fi glazurati sau decorati.
Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.
Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.