Cozonac cu nuca traditional framantat la robot

Te rugam sa astepti...
Timp de preparare
240 min
Timp de gatire
50 min
Dificultate
mediu
Portii
4 persoane
Servire
Desert
Postat de:
Postat in:
15 grame
Cacao
85 grame
Zahar pudra
6 bucati
Albusuri
200 grame
Nuci
2 bucati
Coaja de portocala
1 bucata
Coaja de lamaie
7 grame
Sare
6 bucati
Galbenusuri
240 grame
Zahar
120 grame
Ulei
120 grame
Unt
600 mililitri
Lapte
1200 grame
Faina
60 grame
Drojdie proaspata
Cozonac cu nuca traditional framantat la robot

Recomandari, trucuri, secrete pentru reteta de cozonac cu nuca

  • procura ingrediente sanatoase de la mici producatori locali – vezi AICI
  • se folosesc urmatoarele tipuri de ingrediente: lapte 2.5%, unt 82%, faina 12 % continut proteine
  • toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
  • drojdia trebuie sa fie in termen de valabilitate, pentru a creste aluatul
  • drojdia proaspata poate fi inlocuita cu drojdie uscata (3 grame drojdie proaspata = 1,25 grame drojdie uscata activa = 1 gram drojdie uscata instant)
  • timpul recomandat de dospire este de 3 ore, la temperatura de 30 de grade
  • cand se impletesc, cozonacii se lasa lejer, pentru a nu crapa la coacere
  • cozonacii plasati in forme se lasa sa creasca doar pana isi dubleaza volumul, nu mai mult
  • cozonacii se pot pastra mai mult timp fie in caserole de plastic inchise ermetic, fie inveliti in cateva straturi de folie de plastic, fie in punchi inchise bine
  • aceasta reteta de cozonac cu nuca se poate face cu umpluturi diverse (mac, rahat, dulceata)
  • cozonacii pot fi glazurati in mod divers (cu glazura de migdale, ciocolata, bezea italiana, glazura marshmallow). Glazura de migdale se adauga inainte de a fi dati la cuptor. Celelalte glazuri se aplica dupa scoaterea din cuptor.

Esti in grupul „Mananca sanatos – Sanatate pentru corp si creier”? 

  • Daca inca nu esti in grup, da click aici si alatura-te celei mai mari comunitati din Romania preocupate de alimentatia sanatoasa: Mananca sanatos – Sanatate pentru corp si creier | Facebook
  • Iar daca gatesti acesta reteta de cozonac cu nuca, mandreste-te in grup, plasand imagini cu ceea ce ai pregatit.

 

  1. Se dizolva drojdia in 200 ml de lapte. Se adauga 1 lingura de faina si 1 lingura de zahar si se amesteca. Se acopera la suprafata cu o folie de plastic si se lasa 30 de minute pentru activare.
  2. Se cerne faina. Se incalzeste laptele ramas. Se topeste si se lasa la racit untul.
  3. In bolul robotului se combina maiaua cu faina, sarea si zaharul. Se adauga galbenusurile si laptele. Se framanta 5 minute.
  4. Se adauga coaja rasa de lamaie si portocala. Se mareste viteza cu o pozitie si se framanta 20 de minute, pana se obtine un aluat neted, uniform ca textura si lipicios.
  5. In cele 20 de minute cat se framanta aluatul, se mixeaza albusul pana cand devine bezea. Se adauga in bezea nuca maruntita, zaharul pudra si cacao. Se amestca.
  6. Se opreste aparatul, iar aluatul framantat se acopera cu folie de plastic in contact. Se lasa sa se odihneasca 10 minute.
  7. Dupa 10 minute, peste aluat se adauga in etape amestecul de unt si ulei, la o viteza mica a robotului. (Nu se adauga o alta portie de amestec, pana cand nu este incorporata cea anterioara!) Se framanta 20 de minute, pana cand aluatul devine neted, un pic lipicios.
  8. Aluatul se transfera intr-un vas uns cu ulei. Se acopera cu folie de plastic la suprafata.
  9. Se incalzeste cuptorul la 30-40 de grade. Apoi se opreste si se da la dospit aluatul pentru 40 de minute. In acest timp ar trebui sa se tripleze in volum.
  10. Dupa 40 de minute se scoate din cuptor si se rastoarna pe masa unsa cu ulei.
  11. Aluatul se intinde cu palmele, intinzandu-se in forma dreptunghiulara, dupa care se impatureste in 3. Se repeta impaturirea de 2 ori, dupa care se mai lasa pe masa 10-15 minute, acoperit cu folie de plastic.
  12. Aluatul se imparte in 8 parti egale din care se formeaza bile. Se acopera cu folie si se mai lasa 10 minute.
  13. Fiecare bila se intinde in forma dreptunghiulara. Se adauga umplutura care se intinde uniform pe jumatate de foaie.
  14. Se ruleaza in forma de sul, dupa care se impletesc de 2-3 ori cate 2 suluri.
  15. Cozonacii impletiti se pun in tavi si se pun la dospit 60 de minute in cuptorul incalzit la 30-40 de grade.
  16. Se scot cozonacii din cuptor si se ung cu amestec de galbenus sau lapte sau cu glazura de migdale. In acest timp cuptorul se preincalzeste la 160 de grade.
  17. Cozonacii se coc 40-50 de minute la 160 de grade, pe nivelul de mijloc al cuptorului.
  18. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor, se lasa 5 minute in forme, apoi se scot si pun la racit pe gratarul din bucatarie, lasandu-se cate 5 minute pe fiecare parte.
  19. Dupa racorire pot fi pudrati cu zahar pudra, pot fi glazurati sau decorati.

Nu exista inca comentarii. Scrie tu primul comentariu.

Trebuie sa fii autentificat ca sa postezi un comentariu.

Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!