Pagina in constructie
Rolul sodiului si al potasiului in organismul uman
Na = sodiu
K = potasiu
Dintre mineralele din corpul nostru, sodiul si potasiul au un rol crucial pentru sanatatea si buna functionare a celulelor.
– Sodiul (Na) se gaseste mai ales in interiorul celulelor (absoarbe in celula)
– Potasiul (K) se gaseste mai ales in exteriorul celulelor (elimina din celula)
Echilibrul optim dintre sodiu si potasiu creeaza o pompa care absoarbe in celule substantele necesare (oxigen, substante nutritive esentiale) si elimina din celule deseurile. Pentru ca aceste procese sa se deruleze optim, e important sa avem in organism de 2 ori mai mult potasiu decat sodiu.
Daca sodiul devine dominant in organism, „pompa” se dezechilibreaza si miscarile dintre celule devin greoaie, inlaturarea rezidurilor se incetineste, (acumuland deseurile in celule), fluidele se retin in celule, aparand congestia. Pe termen scurt resimtim balonare si retentie de lichide, iar pe termen lung structura interna a celulelor devine vatamata, din cauza proastei reinnoiri si generari a celulelor.
Din pacate, in dieta multora dintre noi se poate regasi prea multa sare (NaCl = clorura de sodiu). Toate alimentele procesate contin sare adaugata. Papilele gustative se pot obisnui atat de mult cu sarea, incat toleranta ne creste treptat, ducand la cresterea cantitatii consumate.
Pentru a include suficient potasiu in alimentatie (compensand nivelul ridicat de sodiu), trebuie sa:
- evitam alimentele procesate, conservate si gata preparate
- nu adaugam sare in exces in mancare. (Daca mancarea pare lipsita de gust, se pot adauga alte ingrediente si plante pentru aroma.)
- clatim inainte de a manca alimentele conservate in saramura
- ne ferim de produsele pe a caror eticheta se afla cuvantul „sodiu” (bicarbonat de sodiu, glutamat de monosodiu, sulfit de sodiu, benzoat de sodiu, etc)
- marim consumul de alimente bogate in potasiu (cartofi, pepeni, morcovi, broccoli, papaya, varza de Bruxelles, fasole incoltita, seminte incoltite, legume si zarzavaturi proaspete)
- mancam mai multe leguminoase boabe (fasole)- consumam vegetale crude, gatite in cea mai mica cantitate de apa posibila sau la aburi