Alimentatia sanatoasa

Cele 5 criterii ale alimentatiei sanatoase

O alimentatie sanatoasa trebuie sa respecte urmatoarele 5 criterii:

  1. Adecvata (sa aduca nutrienti esentiali, fibre si energie in cantitati suficiente pentru mentinerea sanatatii si a greutatii corpului)
  2. Echilibrata (sa respecte proportiile ideale ale nutrientilor)
  3. Controlata caloric (sa aduca un aport energetic care sa corespunda nevoilor metabolice, asigurand controlul greutatii corporale)
  4. Moderata (sa evite excesele alimentare precum sare, zahar, grasimi sau alte componente)
  5. Variata (sa evite consumarea zilnica a unui anumit aliment pe perioade lungi de timp, chiar daca acesta este inalt nutritiv)

Nutrientii bazali

Exista 6 tipuri de nutrienti esentiali pentru supravietuire: proteine, carbohidrati, lipide, vitamine, minerale, apa.

Acesti nutrienti esentiali sunt impartiti in 2 clase:

1.Macronutrienti

2.Micronutrienti

Grupele principale de alimente

Alimentele sunt grupate dupa functiile principale ale nutrientilor cheie. Astfel, majoritatea alimentelor sunt plasate in una din urmatoarele categorii:

  • energie (carbohidrati)
  • crestere (proteine)
  • reparare (proteine)
  • asigurare a unui metabolism sanatos (vegetale)
Inscrie-te acum!

Suntem ceea ce mancam. Sa invatam sa mancam sanatos!